05-02-2012 :: Verslag Table Stars

Table Stars

 

Na een tip van Etienne zijn we, eind 2010 als communicatiecommissie ons eens gaan verdiepen in het project Table Stars van de Nederlandse Tafeltennisbond. Al snel waren we het er over eens dat het wel een goede manier van kennismaking met de tafeltennissport kon zijn voor de kinderen van de basisschool. Table Stars is namelijk een circuitje met zes tafeltennisoefeningen, en als afsluiting een wedstrijdje “Rond de Tafel”. Meedoen leverde voor de kinderen een mooi tafeltennisdiploma op, met daarop 3 stickers, de s, de t en de r. De ontbrekende vierde sticker met de letter a om het woord star te kunnen maken, kon dan verdiend worden op de clubavond.

Toch heeft het om allerlei redenen nog even geduurd voor we daadwerkelijk met het project zijn gestart. Eerst was er de keuze tussen een aan te schaffen materialenpakket of een te huren bruikleenpakket. In de algemene ledenvergadering werd toen beslist om eerst maar eens te gaan lenen. De enige kosten die we zouden gaan maken, waren de transportkosten, want we zouden de materialen kunnen ophalen op een locatie, ergens in de afdeling Zuidwest. Net voor de zomervakantie zijn de beide Kloosterse scholen Ter Duinen en Sandeschool gevraagd of ze mee wilden doen. Beiden waren gelijk positief; ze zouden het in de beginweken van het nieuwe schooljaar meenemen in het overleg met de leerkrachten. Half september zijn toen beide scholen bezocht, en werd afgesproken dat we de eerste 2 weken na de herfstvakantie konden beginnen. Een mooie aankondigingsposter werd op de scholen en op de vereniging opgehangen. De spullen werden direct besteld, echter een week vóór aanvang was er nog niets binnen. Een belletje richting de NTTB leerde dat e.e.a. vergeten was, en dat de bruikleenmaterialen in de afdeling Zuidwest compleet zoek waren. Nou ja, met wat druk op de ketel, en de goede medewerking van Sven Groot van de NTTB in Zoetermeer, werd alles in kannen en kruiken geregeld, want we hoefden de spullen niet eens ergens te gaan halen, maar Sven zond ons alles net op tijd op, voor  € 22,00 verzendkosten.

Na een test van alle materiaal op donderdag, de opstelling van de banner en het ophangen van het grote Table Starsspandoek, konden we op maandag 3 november de schoolkinderen van de Sandeschool professioneel ontvangen.

Het mooie was dat we het eerste uur met een klein groepje van 15 kinderen konden beginnen. En dan ook nog groep 5, een de ideale groep om mee te starten. Een uurtje van te voren hadden we alles opgesteld. Alle circuitonderdelen werden afgezet met de tafeltennisomheiningen.  Het vaste groepje begeleiders bestond steeds uit Etienne, Stephanie (van Dennis) en Marc.Verder kregen we nog een dagje hulp van Michel, Dennis (van Stephanie), Judith, Wim, Joop en Magda tijdens de schooltijden, en Stefanie (ook van Dennis) en Liselotte tijdens de verenigingsavond.

Enfin in 4 dagen, verspreid over 2 weken, kregen we 165 enthousiaste kinderen, verspreid over 12 groepen, over onze tafeltennisvloer. Met name op de eerste dag was het voor onszelf soms even wennen. Zo ging het een beetje mis met de tijd. Die werd de eerste dag wel een paar keer overschreden. Maar de andere 3 dagen verliep alles vlekkeloos. De tablestars- oefeningen zijn bedoeld voor kinderen tot en met groep 6, voor oudere kinderen zijn ze wat te gemakkelijk. Daar moesten we zelf ook nog even achter komen, dus hebben we voor de kinderen van groep 7 en 8 van Ter Duinen een week later maar een heus tafeltennistoernooi opgezet. Mooi om de strijd te zien tussen de toppers, maar ook mooi om te zien dat de echte beginners gaandeweg heel vlug leerden. De tablestarsoefeningen kwamen het best tot hun recht voor de groepen 5 en 6. Echte balvirtuozen heb ik hier tussen zien lopen, die me deden terugdenken aan de jaren ’90, toen onze latere nationale toppers ook deze oefeningetjes voor het eerst deden. Met rond de tafel lukte het ons maar moeizaam om deze balvirtuozen fouten te laten maken. En dan de groepen 3 en 4, veel geholpen moest er worden, o.a om batjes goed vast te laten houden, maar heel leuk om hier het enthousiasme te zien. Zeker bij de uitreiking van de prijsjes en de diploma’s.

22 kinderen kwamen hun 4e ster ophalen door mee te doen op de clubtraining, en 6 kinderen werden uiteindelijk lid. Heel tevreden waren we dus, de Kloosterse jeugd had op een leuke manier kennisgemaakt met de sport waar Kloosterzande al decennia lang in uitblinkt. Kortom een succes dankzij genoemde vrijwilligers, die veelal een dag vrij moesten nemen op hun werk. Enkel de kinderen van groep 7 en 8 van Ter Duinen kwamen nog  niet aan de beurt. Plannen worden nu gesmeed om ze in het voorjaar een keer naar onze geweldige zaal te lokken, want ieder kind moet weten dat er getafeltennist wordt op Kloosterzande.

 

Marc.

 

Foto’s zien, kijk op http://sar72.hyves.nl